Prehľad témy
-
Vítejte v malé ukázce kurzu Výživový poradce. Někteří z Vás si možná nedokáží představit, jak takový online kurz probíhá a jak vypadá. Proto Vám přinášíme malou ukázku, která obsahuje kompletní první, úvodní kapitolu kurzu, z níž si můžete udělat obrázek o tom, jak na problematiku výživy nahlížíme v našem Institutu, t.j., že ji nepovažujeme pouze za prostředek k redukci tělesné hmotnosti, ale v první řadě prostředek primární prevence zdraví. Zjistíte, že nepreferujeme žádný moderní výživový směr a už vůbec ne nejrůznější "zázračné" diety, či doplňky stravy.
-
Kurz je rozdělený na kapitoly, které na sebe logicky navazují. Přednášky obsažené v těchto kapitolách jsou teoretickou přípravou na praktické lekce, na kterých je již nutné teorii znát, jelikož v jejich průběhu není časový prostor se vracet k základním pojmům a souvislostem. Je možné některé otázky konsultovat a objasnit. Kurz je realizován na mezinárodně uznávané e-learningové aplikaci Moodle, kterou používají i věhlasné světové university. Používají ji rovněž české vysoké školy a university (Karlova universita, Masarykova universita, ČVUT a další).
Každá kapitola obsahuje přednášky v ozvučeném formátu ppt (Power Point) a ve formátu pdf, pro případné vytištění. K těmto souborům se dostanete kliknutím na název příslušné kapitoly. Pod některými názvy přednášek jich najdete několik, například pod názvem Makroživiny. Všechny soubory umožňuje aplikace Moodle stáhnout do svého zařízení. Samostatně najdete přednášky také ve formátu mp4 (video), pro ty, kdo nemají ve svých zařízeních balík Office. Dále jsou u každé kapitoly k dispozici podpůrné materiály v textových (wordových) i v excelovských souborech a rovněž obrázky ve formátech jpg a png. Samozřejmostí jsou rozsáhlá odborná skripta (téměř 600 stran odborného textu), která najdete hned v úvodní části kurzu.
Studium doporučujeme realizovat tak, že si nejprve poslechněte danou přednášku - prostě si ji pustíte buď ve formátu ppt, nebo mp4 - v obou případech přednáška běží po spuštění automaticky (ve formátu ppt je časování přizpůsobeno mluvenému komentáři) a po jejím vyslechnutí si prostudujte doplňkové materiály. V případě nejasností máte možnost se k přednášce kdykoliv vrátit.
Na konce každé kapitoly je test sloužící k vlastnímu ověření si osvojených znalostí. Pokud test vyplníte s úspěšností minimálně 80 %, aplikace Vás pustí do další kapitoly. V opačném případě nikoliv a je nutné test opakovat. Počet pokusů není omezený. Upozorňujeme, že v dalším pokusu nejsou otázky stejné a část jich může být nová, protože aplikace otázky generuje náhodně z banky otázek.
Až se dopracujete k závěrečnému testu a uspějete, můžete se přihlásit na praktické lekce. Přihlášení se realizuje volnou formou prostřednictvím mailu na info@welko.cz. Po dobu studia, které je omezeno dobou šesti měsíců, máte možnost se zúčastnit praktických lekcí v třech termínech, jelikož termíny jsou vypisovány každé dva měsíce a jsou zveřejňovány ve "Sdělení posluchačům". O vypsání nových termínů budete informováni hromadným mailem.
Na praktických lekcích probíhá krátké zopakování části "Nutriční výpočty" a tyto lekce jsou zaměřené na získání dovednosti sestavit vysoce individuální stravovací plán. K tomu je studentům k dispozici školní verze nutričního softwaru FitLinie, která je plně funkční, avšak časově omezená. Na praktických lekcích obdržíte zadání závěrečné práce.
Závěrečná zkouška se skládá ze dvou částí. První částí je test. Studenti, kteří jej splní s úspěšností minimálně 80 %, postupují do druhé části, kterou je obhajoba závěrečné práce. Větší váhu (cca 75 %) však má test. Úspěšní absolventi obdrží Osvědčení o absolvování kurzu, které je identické s Osvědčením vydávaným absolventům kurzu prezenčního.
Přejeme Vám příjemné studium a úspěšné absolvování našeho kurzu. -
Abyste měli představu, jaká témata a v jakém rozsahu náš kurz obsahuje, přinášíme Vám jeho podrobný obsah.
-
-
V ukázce uvidíte, jak je celý kurz koncipován, t.j. jeho rozvrh, který je pevně daný a je v plně v souladu s akreditačními požadavky a také uvidíte formu, jakou je kurz vedený, t.j. jak vypadají přednášky, ve všech kapitolách kurzu, t.j. ve formátech pptx (PowerPoint), mp4 (video) - pro ty, kteří nemají ve svých zařízeních balík Office a také ve formátu pdf, pro případný tisk. V přednášce Historie výživy přikládáme jako příklad i další studijní materiály, jichž je v jednotlivých kapitolách velké množství.
-
Přednáška obsahuje základní principy filosofie výživy jako nejpřirozenějšího způsobu vlastní primární prevence proti zejména civilizačním onemocněním. Civilizační onemocnění jsou onemocnění, která si doslova a do písmene sami "vyrábíme" nesprávným a špatným životním stylem, v němž výživa sehrává naprosto dominantní roli už jen tím, že jíst musíme denně, abychom mohli normálně žít a fungovat. Lidský organismus vytvořila příroda jako velmi dokonalý celek, v němž každý orgán má svoji přesně určenou funkci a pokud jednotlivé orgány fungují správně, člověk je zdráv. Lidské tělo má velmi účinné mechanismy k tomu, aby se vypořádalo s různými vlivy, které narušují jeho vnitřní rovnováhu - homeostázu. Celá příroda je vlastně založená na rovnováze. Pokud ale sami tuto rovnováhu dlouhodobě narušujeme (stres, nesprávný stravovací režim s nedostatkem živin, nedostatek pohybu a pod.) přestanou jednotlivé orgány fungovat správně a spolehlivě a tělo vyšle signál v podobě příznaků onemocnění. Léky však tyto signály pouze "vypnou" bez toho, aby odstranily příčinu. Léky jsou navíc pro tělo cizími látkami, které jej dále zatěžují a tak se dostáváme do bludného kruhu, z něhož se velmi těžko vystupuje. nejrozšířenější civilizační nemoci a mechanismus jejích vzniku jsou popsány v přednášce.
-
Výživa je nedělitelná součást naší evoluce a jako taková zásadně ovlivňovala i náš vývoj. Uspořádání trávícího systému a dalších systémů, které jej ovlivňují máme jako Homo sapiens stejné, nicméně jsou poměrně velké rozdíly v tom jak funguje. Ty rozdíly jsou determinovány zejména regionálním faktorem, tj. prostředím, v němž jsme se po mnoho let vyvíjeli. Regionální faktor, tj. primárně základní potraviny, které naši předci konzumovali a na které je náš trávící systém zvyklý zásadně ovlivňuje kvalitu naší výživy. Stejně tak užívání primárně čerstvých potravin v závislosti na konkrétní sezoně (ročním období). Znalost historických faktů nám pomůže lépe pochopit, kde dnes, pod vlivem globalizace a komerce, děláme největší nutriční chyby.
Podívejme se trochu do historie, abychom lépe pochopili, jakým směrem se vývoj v oblasti výživy ubíral.
-
-
Kurz je ukončený závěrečnou zkouškou, která se skládá ze dvou částí. První částí je test, který obsahuje 50 otázek, zahrnujících všechna probraná témata. Na každou otázku jsou čtyři možné odpovědi, avšak pouze jedna je správná. Pokud student vyplní test s úspěšností vyšší než 80 %, t.j. odpoví správně alespoň na 40 otázek, postupuje do druhé části, kterou je obhajoba závěrečné práce. Tato představuje individuální jídelníček pro konkrétní osobu na dobu 7 dnů. Podrobné zadání závěrečné práce se studenti dozví na praktických lekcích.
Pakliže Vás náš kurz zaujal a rozhodli jste se jej studovat, přihlášku najdete zde
-
Úspěšní absolventi našeho kurzu obdrží takovéto osvědčení
-